Insatser och avgifter för Nossans fiber

Styrelsen har kommit fram till hur föreningens insatser och avgifter skall tas ut.  Först behöver vi förklara vad det är för skillnad på insats och avgift. Avgift är det som vi brukar betala för en tjänst eller vara och det läggs moms på avgiften. Det finns en avgift för förening som det inte är moms på och det är årsavgift.

Vad är då insats?
Enligt Nationalencyklopedin är insats ett ”kapitalbelopp som lämnats av medlem i ekonomisk förening”. Det är ungefär som att köpa aktier i ett företag med den skillnaden att i en förening är man inte ägare utan investerare. Insatsen är en investering i en förening som ska driva ens ekonomiska intressen. Insats kan fås tillbaka när man går ur föreningen och det är inte moms på insats. Det sista är för oss en viktig orsak till att vi vill använda oss av insats till att finansiera bygget av fiber. Om vi skulle använda oss av avgift skulle kostnaden för att ansluta ett hus kosta 20 % mer än när vi nu använder oss av insats.

Styrelsen har också kommit fram till att varje anslutning av ett hus eller, som vi kommer att säga, byggnad, kommer att innebära en insats. En byggnad är oftast en bostadsbyggnad men kan också vara en ekonomibyggnad eller industribyggnad. Detta innebär att den som vill ansluta mer än en byggnad får ett avtal per byggnad.

Om du vill ha mer än en fiber till en byggnad så får du betala en avgift på 5000.- per extra fiberanslutning inklusive moms. Detta kan vara aktuellt när man har mer än en lägenhet i sitt hus. Du kanske har ett hus med tre extra anslutningar och då blir det en insats på 13500.- och 15000.- för de extra lägenheterna.

Kan jag inte koppla upp alla lägenheterna på samma fiber? undrar du kanske. Jo det kan du men det blir inte så bra med TV-n och internet delas på flera användare och blir långsammare.

Det som gäller vid nyanslutning idag är en insats om 13500:- plus faktiska kostnader, dock lägst 22000:-.

Föreningen har genom årsstämman beslutat att inte ta ut någon årsavgift för närvarande. Föreningen har ett avtal t.o.m 2018 med Telia gällande tjänsteleverans för TV, telefon och bredband och i samband med att vi tar betalt för detta kommer vi att lägga på en summa för administration som då ersätter årsavgiften.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera